Jdi na obsah Jdi na menu

Svíčková omáčka

29. 4. 2020

icon-time-png-8.png Doba přípravy                                                                                                                                                 nad 2 hodiny

 

SUROVINY 

- hovězí maso na pečeni 1-1,2 kg

- máslo 200 g

- špek, v celku a nakrájený na klínky 100 g

- tymián, saturejka, bobkový list

- větší cibule 1 ks

- mrkev 2-3 ks

- menší celer 1/2 ks

- petržel nebo pastinák 2-3 ks

- rostlinný olej 1-2 lžíce

- cukr krupice 2-3 lžíce

- ocet 1 malá sklenka

- brusinková zavařenina 1-2 lžíce

- plnotučná hořčice 1-2 lžíce

- hovězí vývar asi 500 ml

- smetana asi 500 ml

- sůl a čerstvě namletý bíly pepř

 

K PODÁVÁNÍ

- brusinková zavařenina

- citron

- případně šlehačka

 

MORAVSKÉ KNEDLÍKY

- polohrubá mouka 400 g

- polotučné mléko 200 ml

- droždí 30 g

- cukr krupice 1 lžička

- vejce 1 ks

- sůl 1 lžička

 

POSTUP

 

1. Očištěné maso buď prošpikujte klínky špeku nebo ho obalte plátky slaniny. Posypte ho rozemnutým kořením a to vetřete do masa. Na dno velkého silnostěnného kastrolu, který má poklici a dá se dát do trouby (nebo do pekáče s poklicí) rozložte na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a polovinu na plátky nakrájené kořenové zeleniny, na to položte maso a vše zalijte rozpuštěným máslem.
2. Nádobu přikryjte a naložené maso dejte nejméně na 1 den do chladu, může být až na 3 dny. Během této doby ho občas obraťte, aby se svrchní část dostala dolů.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa seškrábněte ztuhlé máslo do pekáče, maso vyndejte a opečte ho na velké pánvi s trochou oleje na vyšším stupni tak, aby se ze všech stran zatáhlo. Základ v kastrolu nebo pekáči také dejte smažit, na střední stupeň.
4. Do smažícího se základu v pekáči vsypte cukr a promíchávejte, až se rozpustí a začne karamelizovat. V té chvíli ho zalijte octem, promíchávejte, aby se odpařil. Vmíchejte brusinky a hořčici, pak přidejte zbylou nakrájenou zeleninu, vložte opečené maso, jemně osolte a přikrytou nádobu dejte do trouby.
5. Asi po 10 minutách zkontrolujte, jak se masu daří – mělo by pustit trochu šťávy. Přikryté ho pečte dál, teplotu trouby snižte na 160 °C a takto pečte 1 až 2 hodiny, podle potřeby podlévejte vývarem, aby se maso nepřipalovalo. Až bude maso měkké, nechte ho v troubě vychladnout (tzv. dojde a rovnoměrně se v něm rozdistribuují šťávy).
6. Maso vyndejte ze základu, zabalte ho do alobalu a nechte stranou. Základ v pekáči pečlivě rozmixujte (nebo použijte pasírovací cedník). Vmíchejte smetanu, vraťte do trouby a na mírném stupni povařte, až se omáčka dobře spojí a bude mít požadovanou konzistenci. Ochutnejte ji a případně dochuťte.
7. Maso nejlépe a nejúhledněji ohřejte tak, že ho nakrájíte přes vlákno na plátky a na pařáčku nahřejete s hovězím vývarem. Podávejte s knedlíky, brusinkovou zavařeninou, citronem a případně šlehačkou.
8. Zatímco se maso peče, připravte knedlíky: Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a špetku soli. Nechte vzejít kvásek – směs začne pěnit.
9. V míse promíchejte mouku s vejci a zbylou solí. Vlijte vzešlý kvásek a důkladně propracujte, aby se těsto nelepilo na vařečku. Těsto nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
10. Připravte si širší velký kastrol, do kterého dejte vařit vodu a postavte do něj pařák tak, aby se jeho dno nedotýkalo hladiny vody.
11. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, vytvarujte do šišky a dejte vařit do páry asi na 20 minut. Do knedlíku vpíchněte špejli, abyste zjistili, zda je uvařený. Hotový knedlík krájejte na plátky.

 

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/dokonala-svickova-omacka-s-moravskym-knedlikem

Obrázek:https://www.google.cz/search?q=sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1&tbm=isch&ved=2ahUKEwjsssHk8K3pAhWZw4UKHe7ZBdUQ2-cCegQIABAA&oq=sv%C3%AD%C4%8D&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECAAQQzoECAAQHjoGCAAQBRAeULy4BljS1QZggO8GaABwAHgEgAHOAYgB0wuSAQUwLjguMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEA&sclient=img&ei=1lq6XuzvEZmHlwTus5eoDQ&bih=722&biw=1536&hl=cs#imgrc=XHJ-AwV-hJWimM

 

 

Náhledy fotografií ze složky Česká kuchyně